Priser for shopping i Riga

Prisene i Riga er, som du kanskje er kjent med, mye lavere enn i Norge. Dette er en av grunnene til at byen har blitt en av de mest populære storbyene å besøke blant nordmenn. Her ser vi nærmere på prisene for mat og drikke, klær osv, og gir noen priseksempler og et innblikk i lønnsnivået i Latvia.

Mat og drikke

Første gang man kommer til Riga er prisnivået for nordmenn flest overraskende og nesten ikke til å tro. Her får du en latvisk øl til 10-15 kroner, heller enn 70-80 kroner som man er vant med hjemme. På restauranter koster hovedrettene ofte ikke mer enn 50-100 kroner. En tur på en av Rigas mange Rimi-butikker viser at dagligvarer ofte er langt under halvparten av norsk pris. På sentralmarkedet (det i de store hangarene) ligger ost- og kjøttprisene på nærmere en femtedel av i Norge.

Klær

La det være sagt først som sist: Riga er ikke en by du først og fremst drar til for å kjøpe klær. Utvalget av både dame- og herreklær er heller stusselig, og selv om du finner greie klær på skandinaviske kjeder som Dressmann, H&M, Cubus o.l, er det ikke spesielt store summer å spare.

Vi har laget en oversikt over kjøpesentrene i Riga, se shopping i Riga.

Valuta

1 lat (LVL) = ca. 10,5 norske kroner (i 2012)

Merk at med vekslingsgebyr kan du regne 1 lat som 11 norske kroner. Et tips er å bruke "10-gangen" for småbeløp, og "11-gangen" for større beløp.

Priseksempler

Vi gir her noen priseksempler for å gi deg et inntrykk av prisene i Riga i forhold til i Norge. Merk at disse prisene vil endre seg over tid, og at det selvfølgelig varierer fra butikk til butikk / restaurant til restaurant / bar til bar.

Det mest nærliggende er å starte dagen på en av de overprisede uteserveringene på domplassen rett ved Dome-katedralen. Med "overpriset" menes at pilsen koster et par kroner mer enn latterlige 12–15 kroner som du vanligvis ville betalt.

Lønnsnivå (2012)

En typisk latvisk månedslønn ligger på 5000 kroner. Kilde. I Norge er gjennomsnittlig månedslønn 37750 kr Kilde. At latviere oppfatter nordmenn som rike er altså ikke så rart, når vi tjener mer enn 7 ganger mer enn dem i gjennomsnitt.

En bartender vi snakket med tjente ca 200 kroner per dag. Dette tilsvarer vel en norsk timelønn. Det stemmer omtrent med 7X: Vi tjener det samme per time som en fra Latvia tjener på en dag.

For at folk skal ha råd til å kjøpe en pølse og en cola, må de jobbe i over én time. Til sammenlikning må du ikke jobbe mange minuttene i Norge for å få råd til det samme. Kilde